Kennismidddag en excursie – teelt en verwerking van noten

Hoe begin ik met notenteelt?

Er is een groeiende belangstelling om noten te gaan telen, ook in Overijssel. Niet zo gek, want walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes zijn smakelijke, veelzijdige en gezonde eiwitbronnen, waarvan de consumptie toeneemt.  Bovendien dragen notenbomen  en –struiken bij aan de zo broodnodige diversificatie op het Nederlandse platteland. Ze zijn goed te combineren met andere vormen van landgebruik, zowel in de melkveehouderij, als de akkerbouw en tuinbouw en zelfs bosbouw en natuurbeheer.  In die gevallen spreken we van agroforestry of agrobosbouw.

Maar hoe doe je dat, noten telen? Waar moet je allemaal aan denken als je er aan wilt beginnen of er over denkt noten te gaan telen? Voor iedereen die met deze vragen zit, organiseert de Stichting Land & Keuken op vrijdagmiddag 5 oktober een kennismiddag notenteelt, bij Notengaard Bisschop in Kallenkote (Kop van Overijssel), een van de grootste notengaarden van Nederland. Daar worden sinds vijftien jaar verschillende rassen walnoten, hazelnoten en enkele tamme kastanjes geteeld.  Notenteler Roderik de Vries zal vertellen over zijn ervaringen, inclusief de verwerking van noten en de deelnemers rondleiden op zijn bedrijf. Daarnaast gaat Ton Baltissen van CropEye en de Nederlandse Notenvereniging in op verdienmodellen in de notenteelt, vertelt melkveehouder Rick Huis in ’t Veld over zijn plan ‘Melk & Noot – een fijnschalig landschap’ en de mensen van Oliemolen De Kleine Muyl over hun walnoten- en hazelnotenolie.

Aanmelding en inlichtingen: contactformulier.

De kennismidddag noten wordt georganiseerd in samenwerking met LTO-Noord-Projecten en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.