Activiteiten en projecten

Bier bubbels

Bier van Eigen Bodem

We zien de afgelopen jaren een enorme opkomst van ambachtelijke bierbrouwerijen, die heel veel mooie biertjes brouwen.   Maar een klein deel daarvan gebruikt voor het bier graan en hop van eigen bodem: de meeste mout wordt ingekocht bij de groothandels of grote mouterijen, die het  maken van graan ingekocht op de wereldmarkt. Terwijl het Nederlandse landschap en  de biodiversiteit veel baat hebben bij meer teelt van granen. Bovendien is het gebruik van grondstoffen van eigen bodem gunstig voor de marketing van de ambachtelijke bieren,  een regionale meer diverse plattelandseconomie, geeft het extra smaak(dimensies) en –beleving  en is het ook cultuur(culinair)-historisch waardevol: vroeger werd immers overal lokaal bier gebrouwen, van (deels) regionale grondstoffen. Het project Bier van eigen Bodem brengt telers, verwerkers, brouwers en genieters bij elkaar.

 

impressie fotoLand van hagen en noten

Walnoten en hazelnoten zijn lekkere en gezonde plantaardige eiwitbronnen. Die ook nog eens goed goed te telen zijn in een mooi en natuurrijk landschap. Vandaar dat de Stichting Land & Keuken werkt aan verschillende notenprojecten, zowel in de stad als in het landelijk gebied.

Voor de  Deventerse wijk De Vijfhoek heeft de Stichting Land & Keuken een notenplantsoen ontworpen met een groot aantal bomen en struiken met eetbare vruchten: walnoten, zwarte walnoten, hazelaar, lijsterbes, olijfwilg, appel,  peer, rozenbottel en struikkers. Op boomplantdag 2017, zullen schoolkinderen uit de wijk, samen met de wethouder, de eerste bomen planten.