Activiteiten en projecten

Foto's project land van hagen en notenLand van hagen en noten

Walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes zijn lekkere en gezonde plantaardige eiwitbronnen. Die ook nog eens goed goed te telen zijn in een mooi en natuurrijk landschap. Vandaar dat de Stichting Land & Keuken werkt aan verschillende notenprojecten.

Noten leveren eiwit, ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Vanwege deze positieve effecten staan noten sinds 2015 in de Schijf van Vijf en adviseert het Voedingscentrum dagelijks noten te eten.
Noten zijn smakelijke vervangers van dierlijke eiwit: ze passen goed in de eiwittransitie naar een meer duurzaam, toekomstbestendig dieet met minder dierlijke en meer plantaardige producten.
De verwachtingen is dan ook dat de consumptie en dus de vraag naar noten verder zal toenemen, ook de vraag naar noten van eigen bodem.

Landschap
Notenteelt is goed te integreren met andere vormen van voedselteelt, bijvoorbeeld via alley-cropping of extensieve veehouderij. Het kan bijproducten leveren voor de biobased economy (snoeihout, timmerhout). Ook laat het zich combineren met landschaps- en natuurbeheer, via hagen en singels met een hoge biodiversiteit. Hazelaars vervullen bijvoorbeeld van oudsher een belangrijke ecologische functie in het Nederlandse landschap. Hagen, singels, houtwallen vormen ecologische netwerken van waaruit vogels, insecten en reptielen zich kunnen verspreiden.
De verwerking van noten biedt mogelijkheden voor marktintroductie van nieuwe producten (olie, pesto, brood en gebak), die zich als ‘natuurproducten uit de regio’ laten vermarkten. Ook leveren notenbomen en struiken andere producten als hout en snoeimateriaal, die op veel manieren benut en vermarkt kunnen worden: voor manden, wandelstokken etc.
Alhoewel de notenteelt dus veel voordelen heeft, is die teelt in Nederland tot nu toe bescheiden (schattingen lopen uiteen van 50 tot 100 hectare). Het project Land van hagen en noten wil de notenteelt en -consumptie in Nederland verkennen en vooruithelpen. Ondere andere door netwerkontwikkeling, excursies, studiedagen, aanplant en proeverijen.

Interesse in het project Land van hagen en noten? Vragen? Meedoen? Informeer naar de mogelijkheden.

Klik hier voor de Kennismiddag en excursie van 5 oktober.

Het project Land van hagen en Noten wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

 

 

Bier bubbelsBier van Eigen Bodem

We zien de afgelopen jaren een enorme opkomst van ambachtelijke bierbrouwerijen, die heel veel mooie biertjes brouwen.   Maar een klein deel daarvan gebruikt voor het bier graan en hop van eigen bodem: de meeste mout wordt ingekocht bij de groothandels of grote mouterijen, die het  maken van graan ingekocht op de wereldmarkt. Terwijl het Nederlandse landschap en  de biodiversiteit veel baat hebben bij meer teelt van granen. Bovendien is het gebruik van grondstoffen van eigen bodem gunstig voor de marketing van de ambachtelijke bieren,  een regionale meer diverse plattelandseconomie, geeft het extra smaak(dimensies) en –beleving  en is het ook cultuur(culinair)-historisch waardevol: vroeger werd immers overal lokaal bier gebrouwen, van (deels) regionale grondstoffen. Het project Bier van eigen Bodem brengt telers, verwerkers, brouwers en genieters bij elkaar.

 

impressie fotoStad van hagen en noten

Voor de  Deventerse wijk De Vijfhoek heeft de Stichting Land & Keuken een notenplantsoen ontworpen met een groot aantal bomen en struiken met eetbare vruchten: walnoten, zwarte walnoten, hazelaar, lijsterbes, olijfwilg, appel,  peer, rozenbottel en struikkers. Op boomplantdag 2017, hebben schoolkinderen uit de wijk, samen met de wethouder, de eerste bomen geplant.